Yazarlık Konusunda Hedefi Olan Var Mı?
Gelgi

Konu Sayısı: 6
Mesaj Sayısı: 26
Yazarlık Konusunda Hedefi Olan Var Mı?
7 yıl önce
Makale yazmak ve yazarken para kazanmak gerçekten güzel bir durum ama benim merak ettiğim bazı konular var. Mesela yazarlık konusunda iyi olanların, birikim ve tecrübesiyle doğru orantılı hedefler koyduğu oluyor mu? Köşe yazarlığı veya dergilerde makale vs. yayınlatmak mümkün mü? Sonuçta bu platformda gerçekten çok iyi yazarlar var. Sektörde ne şekilde hedefleriniz var veya sadece yazarlık yapanlar var mı? Böyle güzel bir işi neden hep ek iş olarak görüyoruz?
Şizofrenizma

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 10
7 yıl önce
Reklam sektöründe, yaratıcı senaryolar yazmak isterim. Bu konuda kendime güveniyorum.
Madam Puddi

Konu Sayısı: 6
Mesaj Sayısı: 28
7 yıl önce
Ben bu aşamaları yazarlık konusunda bir pişme aşaması olarak görüyorum. Yavaş yavaş kelime dağarcığı zenginleşiyor, kültürel birikim artıyor, bakış açısı çeşitleniyor. Bir yazarın gelişimi açısından çok olumlu çabalar bunlar. 
Mesela ben, reklam yazarlığını seviyorum ve şu an bazı tanınmış firmalar için pr, basın bülteni veya ürün tanıtım içeriği yazıyorum zaten. Ama bu tür yazılar onların düşüncelerini yansıtmak zorunda olduğu için kendimizden bir yorum katmamız söz konusu olmuyor. Söylem dilini, fiil çekimini bile karşı tarafın belirlediği bir yazıyı yazarken kısıtlanmış hissediyorsunuz ve yazdığınızdan keyif almanız mümkün olmuyor, hatta bazen hem suni hem de angarya gibi geliyor. 
Oysa kendisi için yazan bir kalem erbabı yazdıklarından keyif alır. Ben mesela mizah yazmaya bayılırım. Günün birinde yazarlığı profesyonel anlamda icra edecek olursam kesinlikle trajediyi ve komediyi harmanlayan, trajikomik bir kitap çıkarmayı isterim. Ya da günlük ve gerçek hayattan tajikomik kesitler verdiğim bir köşe yazarlığı yapabilirim. 
kafka

Konu Sayısı: 2
Mesaj Sayısı: 9
7 yıl önce
Ütopya ve distopya türlerinde kitaplar yazmayı düşünüyorum. Aklımda çok fazla konu var. Elimde yazdığım birkaç sayfalık deneme ve hikaye türünde ütopya ve distopyalar var. Bazılarının konusu ciddi anlamda uzun olabilecek nitelikte. Bakalım zamanla büyüteceğim planları. 
Gelgi

Konu Sayısı: 6
Mesaj Sayısı: 26
7 yıl önce
Bu işi severek yapan insanlarız ve severek yaptığımız için sektörün biraz daha ilerlemesini beklemekteyiz. Bu işin daha değerli olmamasının tek sebebi; evden ve rahat bir ortamda çalışılıyor olması...
powofpen

Konu Sayısı: 4
Mesaj Sayısı: 35
7 yıl önce
Merhaba. Bende bu işi uzun süredir severek yapıyorum. Makale yazmanın dışında kısa öykü ve şiirde yazıyorum. İnternet yazarlığının üzerine koyup kitap, roman, gazete ve dergi gibi yazılı basın yayınlarında yer almak bu işi ciddi olarak yapan her yazarın hayalidir. Makale yazarlığının her daim bir "ek iş" olarak adlandırılmasının altında yatan birkaç sebep var. İlki bu ücretlerle makale yazarlığının gerçek bir iş olarak kabul edilebilmesi için gereken kazancı elde edebilmek adına günde 20 ila 30 adet en az 200 - 300 kelimelik makaleler yazmak gerekir ki konu çeşitliliği ve makale yazmanın sanılanın aksine zor bir uğraşı olması sebebiyle bu durum pek olası değildir. Yazman gereken makale sayısını 1 gün yazarsın, 2 gün yazarsın, 3. gün zihin bulanıklığı ve ağrılar nedeniyle ara verirsin. Tüm bu nedenlerin sonucu olarak makale yazarlığı sektör içinde her zaman bir "ek iş" olarak anılacaktır ve uzunca bir süre daha "gerçek" makale yazarları emeğinin karşılığı olan ücreti alamadığından makale yazarlığı ek gelir kapısı olarak "internetten para kazanma" kategorisi altında kendine yer bulacaktır. Epey bir süre önce, şimdi ismini vermeyeyim; ( platform kapandığı için verebilirim aslında ) müşteri ve makale yazarını her iki tarafın lehine işleyen şartlarda buluşturan kaliteli ve yüksek fiyatlı bir makale yazdırma platfromu vardı. 500 + kelime bir makale 13 TL gibi bir fiyattan alıcı buluyordu. Alıcılar genelde e-ticaret alanında faaliyet gösteren kurumsal web siteleriydi. Makale yazarlığının şimdiye kadar ulaştığı üst nokta orasıydı. Hem kalite ( editörler defalarca revizyon isteyebiliyorlardı.), hem de ücret anlamında her iki tarafıda memnun ediyordu. Sanırım bu fiyat politikasına dayanamadığı için bir süre çalıştığım o platform müşteri ve yazarlarına arkasında bir özür mektubu bırakarak faaliyetlerine son verdi. Kısacası, makale yazarlığı ek iş olmaktan kolay kolay kurtulamaz. Selamlar..
Gelgi

Konu Sayısı: 6
Mesaj Sayısı: 26
7 yıl önce
İyimakale.com platformunda şartlar giderek iyileşiyor. Ben burada yazmaya başladığımda alt limit 90 kuruştu. Şuan 1 TL ve iş alabilmek için çoğu zaman alt limitlerde teklif vermek zorunda kalabiliyoruz. Şuan için platformun payı ile birlikte en alt limit 84 kuruş. Yakın zamanda 100 kelime karşılığında yazarların net kazancının 1 TL olacağını okudum. Bu gibi şeyler gerçekten iyi gelişmeler. Bazı revizyonları bir anda yapmak gerçekten zor olabilir. Yavaş yavaş şartlar iyileşiyor ve sektör gelişiyor. Uzun vadede daha iyi olmaması için hiç bir sebep yok. Yapılması gereken şey; yazmaya devam etmek...
powofpen

Konu Sayısı: 4
Mesaj Sayısı: 35
7 yıl önce
Gelgi, makale yazarının, yazmaya devam etmekten başka çaresi yoktur halihazırda. Ve evet uzun vade dediğiniz husus şöyle, makale ifyatları 2007'den beri standart kabul edilen 100 kelime 1 TL seviyesinde. Bu seviyenin altı doğal olarak emek sömürüsü olarak kabul ediliyor. İyimakale'de böyle kabul ediyor ve bu standart tamamen sektör ile ilgili bir durum. Makale yazarlığı hala ve inatla çoğu alıcının gözünde basit ve kolay bir uğraşı ve ederi bu kadar. Sadece iyimakale platformunda ki hem alıcı hem yazar olan üyeler bu uğraşının gerçekte ne olduğu ayrımının farkındadırlar. Geride kalan salt alıcılar içinde istisnalar hariç kimse, 20 ila 40 cümle ile oluşturulmuş kompozisyonlara daha fazla vermek istemiyor çünkü onlar bu işin nasıl zor bir meslek ( meslek diyebilirim ) olduğunu bilmiyor. Bilen de varsa umursamıyor. Makale yazarlığı sizinde bildiğiniz üzere basit bir kompozisyonun çok ötesindedir. Bir kompozisyona makale sıfatı verebilmek için gereken önemli hususlar ve özellikler vardır. Uzun vadede fiyatların, anlayışın ve sektörün gelişmesi, daha iyi olması her yazarın isteği ve ümidi. İyimakale'nin aldığı komisyon doğal ve tabii ki gereklilik. Düşünün, 100 kelime makale 1.25 kuruş oldu. Bu küçük fark sektöre dahil herkes için büyük farklılıklar yaratacaktır. Bu farklılık olumlu gelişmelere yol açacaktır. Bu denli küçük bir fark. Size bol kazançlar diliyorum, herkese. Selamlar..

Gelgi

Konu Sayısı: 6
Mesaj Sayısı: 26
7 yıl önce
Çok haklısınız, size de bol kazançlar.
SecretPort

Konu Sayısı: 6
Mesaj Sayısı: 64
7 yıl önce
Ben enteresan hikayeler, roman yada film senaryosu yazabilirim. Ancak desteğe ihtiyacım var
Yanıt Yaz