vergi
sagliklikalin

Konu Sayısı: 2
Mesaj Sayısı: 5
vergi
4 yıl önce
vergiyle ilgili sıkıntı yaşayan var mı? vergi ödememiz gerekiyor mu ödeyen var mı?

Bu mesaj sagliklikalin tarafından 24.05.2020 22:27:55 tarihinde değiştirildi.
johnkorey

Konu Sayısı: 1
Mesaj Sayısı: 8
4 yıl önce
Benim de cevabını merak ettiğim bir konu. Bilgilendirici iletileri bekliyorum.
Bu mesaj johnkorey tarafından 25.05.2020 08:32:04 tarihinde değiştirildi.
Blue

Konu Sayısı: 9
Mesaj Sayısı: 71
4 yıl önce
Kazanç sağladığınız için normal olanı verginizi ödemenizdir. Vergi dairesine giderek şu kadar kazanç sağladım vergisini ödemek istiyorum diyebilirsiniz :)

Merak ettiğiniz vermek istemiyorum ceza yermiyim ise; Özellikle Adsense kazançlarında geriye dönük ceza kesildiğini gördüm ama bu tür satışlardan ceza yiyeni henüz görmedim. Çok abartılı tutarlar kazanmadığınız sürece sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. 
Bu mesaj Blue tarafından 25.05.2020 19:47:03 tarihinde değiştirildi.
Alperen14

Konu Sayısı: 2
Mesaj Sayısı: 38
4 yıl önce
https://www.gib.gov.tr/gelir-vergisi-tarifesi-2020
muratkeskin

Konu Sayısı: 1
Mesaj Sayısı: 3
4 yıl önce
Merhaba.
Eğer çok büyük rakamlar kazanmıyorsanız herhangi bir vergi zorunluluğunuz bulunmuyor. Eğer ki içinizi rahatlatmak için vergi dairesine gidip kazanç bilgisi verip de vergi ödeyecek olursanız muhakkak ücret talep edeceklerdir. Ancak örnek vermek gerekirse, aylık 2000-4000 tl civarı bir miktar kazanıyorsanız size sıra bile gelmez. Adsense kontrollerinde geriye dönük kazançlardan biriken vergi borcunuz mutlaka çıkacaktır ancak bir önceki cümlede bahsettiğim gibi aylık 2000-4000 tl arası bir geliriniz varsa uzun bir süre vergi ödemezsiniz. Sıra size gelene kadar birçok yüksek gelirli yazar ve influencer mevcut.. :)
FxTrader

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 16
4 yıl önce
Makale yazarlığı, senaryo yazarlığından elde edilen kazançlar istisnaya tabidir. Vergi ödemeniz gerekmiyor. Adsense kazançları içinde aylık düzenli bir kazanç var is mutlaka vergi ödemeniz gereklidir. 
Zeyna

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 24
4 yıl önce
"Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, 2020 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir."

22.000 TL'ye kadar olan gelirler için yüzde 15 ödenir. Yani burada kadar kelimesi gösteriyor ki bu kazanç 1 lira da olabilir, 5 lira da olabilir. Yanlış mı anlıyorum?

Kaynak: 
https://www.gib.gov.tr/node/142972

Zeyna

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 24
4 yıl önce
Öte yandan da; 

"1193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Serbest Meslek Kazancının Tarifi’ başlıklı 65’inci maddesinde; Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesinde ise; ”Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hâsılat Gelir Vergisinden müstesnadır.(1)"  Şeklinde Mali Müşavir yazısı var. 

Her iki bilgiyi değerlendirirsek, makale yazarlığı " gelir vergisine tabi gelirlerin..." cümlesinin kapladığı gelirlerin dışında tutulabilir, diyebilir miyiz? 

Kaynak(1): 
http://www.alomaliye.com/2013/01/28/kitap-yazarliginin-vergi-karsisindaki-durumu/
Bu mesaj Zeyna tarafından 26.05.2020 20:12:26 tarihinde değiştirildi. Sebep:ekleme
FxTrader

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 16
4 yıl önce
Aynen serbest meslek kazancına giriyor ama istisnalar içerisinde yer alıyor. O yüzden gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Bu nedenle vergi ödemek zorunluluğu yoktur.
Zeyna

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 24
4 yıl önce
 O halde, okyanusta yüzmeye devam...:)
Yanıt Yaz