Makale Yazma Teknik ve Taktikleri
doguizm

Konu Sayısı: 1
Mesaj Sayısı: 2
Makale Yazma Teknik ve Taktikleri
6 yıl önce
Başlık Nasıl Belirlenir?
Makaleye alt başlık belirlerken "İş Adı"na soru sorun :) Nasıl mı? Örneğin; "İş adı" nedir? "İş adı nasıl yapılır?" "İş adı özellikleri", "İş adı faydaları", "İş adı nasıl bulunur?" tarzında sorular, makaleyi yazmanız ve başlık belirlemeniz için önemli birer etken olacaktır.

Anahtar Kelime Nasıl Kullanılmalıdır?

Anahtar kelimeler birden fazla olduğunda özellikle art arda yazılarak (anahtar kelime1, anahtar kelime2, anahtar kelime3 gibi.) makale teslim ediliyor. Bu şekilde anahtar kelime kullanımı tamamen yanlıştır. Her bir anahtar kelime "ek almadan" yalın halde farklı cümle ve paragraflarda kullanılmalıdır. Teknik olarak doğru bir makalede her 100 kelimede 1 defa anahtar kelime kullanımı yapılır. Yani 300 kelimelik bir makale 3 paragraftan oluşur ve her paragrafta anahtar kelime 1 defa geçer.
Anahtar kelimeler konusunda yalın halde kullanırken bazen anlam bozuklukları meydana gelebilir.
Bu konuda yazının akışına göre şekillendirmeniz gerekiyor. Örnek anahtar kelime: bilgi vermek. Cümlede doğru kullanım örneği; "Makale yazarken bilgi vermek kadar önemli bir başka detay daha yoktur." Yanlış kullanım örneği; "Makale içinde bilgi vermekle çok doğru bir iş çıkarabilirsiniz."


Kopya Makale Nedir?

Kopya makale, dış kaynaklardan birebir cümle alıntıları ile makale yazmak demektir. İnternet üzerinde birebir aynısı veya benzeri bulunmayan cümlelerden oluşan bir makale yazmanız gerekmektedir.

Özgün Makale Nasıl Yazılır?

Özgün makale yazmak için hakim olmadığınız konularda yazmanız istenen makaleler için kaynaklardaki içerikleri ve cümleleri eş anlamlı sözcükler ve anlatım tarzını değiştirerek yazabilirsiniz.

Dış Kaynaktaki Metin
; Bu rütbe TSK'da en yüksek askeri rütbe olmakla beraber diğer rütbelerden önemli bir farkı kıdem ve bekleme ile kazanılamamasıdır.

Özgünleştirilmiş Metin
; TSK'da en yüksek rütbe olan bu askeri rütbe aynı zamanda diğer tüm rütbelere göre çok önemli bir farkı mevcuttur. Kıdem ve bekleme ile kazanılamayan bir rütbedir.


Kendi Yazdığım Makale ile Başka Bir İş Teslim Edebilir Miyim?

Kesinlikle hayır! Makaleler "kopya" olacaktır ve sistemden uzaklaştırma cezası alabilirsiniz. Her bir işin aynı konu hakkında bile olsa farklı tarz ve cümleler ile yazılması gerekmektedir. Kendi yazmış olduğunuz özgün bir makaleyi bile ikinci defa kullanmanız ikinci makaleyi kopya olarak yazmak demektir.

Nasıl Kolay Makale Yazarım?

Yazacağınız makaleyi 100 er kelimelik alt başlıklara bölmek her zaman daha hızlı ve kolay makale yazmanızı sağlar. Makale örneğin makale yazmak konusunda ise, Makale nedir? Nasıl yazılır? Makale yazarken yapılmayacak hatalar? Olarak 3 e bölebilirsiniz. Her konuda kısa sorular sorarak makaleyi birden fazla parçaya bölmek tek solukta uzun bir makale yazmak yerine kısa kısa bir kaç makale yazmak gibi kolay olur.

Alt Başlık Nedir? Neden Kullanmalıyım?

Alt başlık makaleyi daha okunabilir hale getirmek için kullanılan ara başlıklardır. Alt başlıklar makalenin daha zengin, özenli ve göz yormaması için kullanılmaktadır. Aynı zamanda verilen bilgileri de daha derli ve akıcı hale getirir.

Alt Başlık Nasıl Kullanılır?
Alt başlık belirlemek makaleye başlamadan önce yapılması gereken bir işlemdir. Makaleyi yazmaya başlamadan hemen önce alt başlık veya başlıkları belirlemeniz hangi konuları ele alacağınız hakkında sizlere de mutlaka yardımcı olacaktır. Nasıl? Nedir? Neden? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? gibi sorular sormak alt başlık belirlemekte size çok faydalı olacaktır. Başlıklara Soru Sormak Makaleyi Kolay Yazmaktır.

“Alt Başlıklar yazarların dinleneceği mola alanlarıdır.” - Anonim


Alt Başlık belirlerken dikkat edilmesi gerekenler;- Alt başlık ne anlatılacağının özetlemelidir.- İlgi çekici olmalıdır.- Merak uyandırmalıdır.- Minimum 3 - 4 kelimeden oluşmalıdır.

Noktalama İşaretleri Nasıl Kullanılır?

Noktalama işaretleri kullanılırken mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde yazının kelime sayısını etkilemektedir. Öncelikle nokta, virgül ve benzeri karakterlerden önce boşluk bırakılmaz, boşluk noktalama işaretlerinden sonra bırakılır. Makale yazılırken üç nokta ve üç ünlem gibi abartılı işaretler kullanılmaz.  
Blue

Konu Sayısı: 9
Mesaj Sayısı: 71
6 yıl önce
Paylaşım için teşekkürler, oldukça kapsamlı ve yazarların dikkat etmesi gereken konular ele alınmış.
Moderatör

Konu Sayısı: 20
Mesaj Sayısı: 67
6 yıl önce
Başta yeni yazarlarımız olmak üzere tüm yazarlarımızın dikkat etmesi gereken konular ele alınmış teşekkürler +++
hyat

Konu Sayısı: 6
Mesaj Sayısı: 74
6 yıl önce
Faydalı bir paylaşımda bulunduğunuz için teşekkür ederiz...
doguizm

Konu Sayısı: 1
Mesaj Sayısı: 2
6 yıl önce
Rica ederim, hem işveren hem de yazarlar için önemli ve dikkat edilmesi gereken konulara değinmek istedim.
Saygılarımla
Yanıt Yaz