.tr uzantısını mı yoksa .com kısmını mı dikkate almalıyım?
Hayalci

Konu Sayısı: 8
Mesaj Sayısı: 82
.tr uzantısını mı yoksa .com kısmını mı dikkate almalıyım?
10 yıl önce
Herkese merhaba, 
Çok merak ettiğim ve hiçbir fikrimin olmadığı bir şey var. .tr uzantılı bir site veya blog'da, .tr uzantısı dahil olacak şekilde site analiz yapıldığında site indeksi .com olarak yapılana göre çok az çıkıyorsa, site adresinden .tr uzantısını kaldırmam gerekir mi? Hangisiyle yaptığım site analiz sonucu daha doğrudur? Yardım için şimdiden çok teşekkür ederim.
gosuhasu

Konu Sayısı: 14
Mesaj Sayısı: 92
10 yıl önce
Buna benzer bir yazıyı okumuştum Avusturalya web forumlarından birinde. .com mu .com.au mu diye soruyorlardı. Genel olarak cevapların hepsi bir farkı yok diyordu. Şimdi .com ve .co.uk diye baktım sen yazınca orada da aynısı geçerli. Sadece e-ticaret sitesi kuruyorsan ve dünya çapında ticaret yapacaksan .com'un daha mantıklı olduğu. Fakat bunun dışında host domainde hiçbir farkı yok. Bu arada ikisi de sana ait değil mi bu adreslerin? Yani .com'lu olanı da .com.tr olanı da sana kayıtlıysa bu dediklerim geçerli. Eğer kayıtlı değilse de ikisini de al. Daha sonrasında sıkıntı olabiliyor. Bunun dışında indexlenmesi Google rutin check-uplarından kaynaklanmaktadır. Yani .com'a daha fazla gelen olur diye bir durum yoktur.
Hayalci

Konu Sayısı: 8
Mesaj Sayısı: 82
10 yıl önce
İkisi de bana ait.  Şimdi wmaracından site analizini .tr 'li haliyle yapınca 26 indeks, .tr 'yi kaldırınca 164 indeks çıkıyor. Yeni açmış olduğum diğer blogspot blogumda da benzer durum var. Ben de görünce şaşırdım anlam veremedim. Ama durum böyle. Bu yüzden acaba .tr' yi  kaldırsam indeksim artar mı diye bir düşünceye kapıldım :) 
gosuhasu

Konu Sayısı: 14
Mesaj Sayısı: 92
10 yıl önce
Bu arada site içi yönlendirmelerini .com adresine  yaptıysan bu sonucu alman normaldir. Kısacası .com'un .com.tr'ye göre daha üstün gelmesinin ana nedeni site içindeki içeriklerin linklendirmesinin .com'lu adresinden yapmış olmandır. Eğer local yani .tr'liye yapmana rağmen bu sonucu alıyorsan, bu şaşırtıcı bir sonuçtur. Ama çok yüksek ihtimal .com'lu sitende daha fazla linklendirme vardır.
Hayalci

Konu Sayısı: 8
Mesaj Sayısı: 82
10 yıl önce
Hocam blogu açarken hiç dokunmadım siteiçi yönlendirmeye.  Ama blogger admin panelde site adı sadece .com görünüyor. Sanırım Türkiye'den girdiğim için otomatik tr geliyor. Bunun için no country kodu gibi bir şey mi eklemem gerek tam bilmiyorum. 
dbul

Konu Sayısı: 14
Mesaj Sayısı: 64
10 yıl önce
Herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bloggerda zaten canonical sistemi mevcut. Bu sistem sayesinde blogspot.com ile blogspot.com.tr, blogspot.co.uk, blogspot.nl gibi tüm farklı uzantıların aynı sayfa olduğunu bot anlıyor ve ona göre işlem yapıyor. Her zaman blogspot.com olarak indexleme yaptırın ve backlinkleri de bu şeklide alın. Ama diğer şekli ile de backlink gelirse bot onun canonical olduğunu anlar ve hepsini hedef url'ye ara bağlantı üzerinden gönderir. 

Ocak ayında bu uygulamaya geçildi, artık Türk iplerden blog açıldığında blogspot.com.tr olarak açılıyor. İstenirse head kısmına bir javascript yerleştirerek bu engellenebilir. Ancak beraberinde bazı dezavantajar getirdiğinden pek önermiyorum.
Bu mesaj dbul tarafından 18.08.2014 13:09:59 tarihinde değiştirildi.
Hayalci

Konu Sayısı: 8
Mesaj Sayısı: 82
10 yıl önce
Hımm anlıyorum. Sanırım tr'yi kaldırmasam daha iyi olacak. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. 
Yanıt Yaz