# Okuyalım Yorumlayalım 1
iyimakale
Yönetici

Konu Sayısı: 193
Mesaj Sayısı: 1057
# Okuyalım Yorumlayalım 1
3 yıl önce
Merhaba arkadaşlar,

yazar elemeleri çalışmalarımız başlamıştır. Şimdi altta vermiş olduğumuz yazıyı ekleyen arkadaşınız da sizler gibi bir yazar ben bu içeriğin bir çeviri içerik olduğunuz ve anlamsız cümlelerle dolu olduğunu düşünüyorum. Sizlerden ricam okumanız ve yorumlamanız. Yazar ismi vermiyorum kendisi isterse savunma amaçlı yazabilir.

Kalın yerler benim eklediğim notlar. 


Sherlock Dizi Konusu

Sherlock dizisi, Arthur Conan Doyle'un hikayelerini anlatan bir TV dizisidir. Hikayelerin okuyucuları aslında bir dizi şeyin olacağını varsayabilir. Dizinin avcılık geçmişine sahip olması da kısa sürede geniş bir izleyici kitlesi kazandırdı. Türkiye'de yoğun ilgi gören yabancı dizilerle zaten tecrübe edindik. Burada Sherlock dizisi de yoğun bir izleyici kitlesi olan bir dizi. Hikayenin başarılı televizyon programı kısa sürede ona çok iyi bir isim verdi. İlk bölüm ile başlayan dizi seyirciyi sevindirdi. (2.bölümle başlayacak hali yok tabi ilk bölümle başlaması bence de normal)

Bu dizinin yeri Londra'dır. ( Dizinin yeri çekilme yerini söylüyor sanırım çözemedim) Polis, beyni yıkanmış Sherlock Holmes ve oda arkadaşı Dr. Oyuncuların başarılı rolü, hikayenin gerçek olmasını da sağlar. Dizi, Michael Hurst, Rick Jacobson ve Jesse Warner tarafından yönetiliyor.  DR? Bu dizinin dili İngilizcedir. Şu anda 3 sezonu olan her sezon 10 bölümden oluşmaktadır. Gösteri süresi 90 dakikadır.      Gösteri?

Sherlock Holmes, günümüzde yaşayan bir karakterdir olaylar genellikle 21. yüzyılda gerçekleşir. Günlük hayatta şans eseri Sherlock Holmes ile eski doktor ve asker John tanışır. Sherlock Holmes ve John, Sherlock'un Baker Street'teki evinde birlikte yaşamaya ve oda arkadaşı olmaya başlar. Bu görüşmeden sonra şehirde bazı suçlar var. (ANLAMSIZ BİR CÜMLE DAHA) Polis bu suçların peşinde. Katilleri bulmak için şehirde sıkı çalışma başlar. Polis, failleri bulmak için Sherlock Holmes'tan yardım istiyor. Sherlock Holmes, polisin yönlendirdiği yardım talebini inkar etmez. (YARDIM TALEBİNİ İNKAR ETMEZ) Sherlock Holmes'un birçok ilginç özelliği var. Şıklığı, olayların ve insanların ayrıntılarını her zamankinden daha kısa sürede tanımasına ve anlamasına olanak tanır. Sherlock Holmes'un parlak çalışan beyni ve oda arkadaşı John'un yardımıyla, şehirdeki cinayetlerin sırları birer birer çözülmeye başlar. Cinayetlerin detayları Sherlock tarafından hızla çözüldü ve katiller hızla bulunup sahnelerin cazibesine eklendi.   
ozkanakbb

Konu Sayısı: 2
Mesaj Sayısı: 11
3 yıl önce
Görünen köy kılavuz istemez sanırım. 
feri

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 5
3 yıl önce
Birçok açıdan zayıf bir yazı denilebilir. Cümleler arasında bir bağlantı yok. Genel anlamda bütünlüğü zayıf bir yazı. "şey" gibi kelimelerin makalelerde kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar "şey" kelimesi birçok kelimenin yerine kullanılabilse de anlam karmaşası olmaması açısından alternatif kelimeler kullanılabilir. Eğer yazar arkadaşımız çeviri değil de kendisi yazmış ise  içerik kalitesine gereken özeni göstermelidir.
 
Üst başlık hakkında neler anlatmak istediklerini alt başlıklarla belli bir düzende verebilirdi. Bir alt başlık altında dizinin yayınlanma tarihi, yönetmen ve oyuncu bilgisini verirken, bir alt başlıkta sadece konu odaklı yazabilirdi. Alt başlık, bir yazarın yazısını oluştururken durup dinlendiği, nefes alıp kafasını toparladığı çınar gölgesi gibidir. Bununla birlikte geçmiş zaman, geniş zaman ve şimdiki zaman çok birbirine girmiş. Bu da yazıda akıcılığı bozan unsurlardan biri. 
Bu mesaj feri tarafından 01.01.2021 15:39:46 tarihinde değiştirildi. Sebep:fazla kelime kullanımı :)
Zeyna

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 24
3 yıl önce
"Şu anda 3 sezonu olan her sezon 10 bölümden oluşmaktadır. Gösteri süresi 90 dakikadır." Demek ki her sezonun içinde 3 sezon varmış:) Ayrıca her sezon da 10 bölümden oluşmakta imiş. Ancak toplam kaç sezon olduğu belli değilmiş. 
Şöyle yazılabilirdi:
Dizi; her sezonu 10 bölümden oluşan toplamda 3 sezondan oluşmaktadır ve dizinin her bölümü ortalama 90 dakikadır.


Yazıktır günahtır ya. İnsanlar para verip alıyor.
" Dizinin avcılık geçmişine sahip olması da kısa sürede geniş bir izleyici kitlesi kazandırdı. "
Dizinin avcılık geçmişi varmış. 
"Hikayenin başarılı televizyon programı kısa sürede ona çok iyi bir isim verdi"
Bu zihin ötesi bir cümle.
.........
"Şıklığı, olayların ve insanların ayrıntılarını her zamankinden daha kısa sürede tanımasına ve anlamasına olanak tanır"
Neyin şıklığı, olayların ayrıntılarını tanımaya olanak veriyor? Şıklık kavramının böyle kabiliyetleri var mıdır? 

Makale Nasıl Yazılmaz başlığı altında bu ve benzeri yazılar incelenebilir.  Ya da bu bir şaka olabilir. 

Bu mesaj Zeyna tarafından 01.01.2021 16:47:29 tarihinde değiştirildi. Sebep:ekleme
fulya75

Konu Sayısı: 7
Mesaj Sayısı: 52
3 yıl önce
Dizinin karakterlerini tanıtırken Sherlock Holmes 'in yanına John diye birini yazarsan, insanlar John kim diye sorar ki Dr. Watson diye yazmak gerekir.
Beyni yıkanmış Sherlock Holmes (beyni yıkanmış demek ünlü dedektife hakarettir :) 
Sherlock Holmes'un parlak çalışan beyni ( yıkanmış beyinden parlak çalışan beyne terfi almış ) 
Dizi, Michael Hurst, Rick Jacobson ve Jesse Warner tarafından yönetiliyor. (Galiba tek düzgün cümle bu) Aslında yazacak çok şey var da arkadaşlarım gayet güzel analiz etmişler. 

Sherlock sadece bir dizi değil, bir idoldür. Benim de hayranı olduğum bir karakterdir ki, kitap okumayı seven herkesin mini kütüphanesinde birkaç Sherlock kitabı bulunur. Olayları çözmedeki üstün yeteneğini, keskin zekasını takdir ettiğim nadir karakterlerdendir. Ben Sherlock hakkında bir yazı yazacak olsam, sadece bu hayranlığımdan dolayı bile iyi bir yazı yazardım.  İçerik yazmayı sadece para kazanmak amaçlı ele alırsan, iyi bir iş asla çıkartamazsın. Önceliğin bilgilendirmek olmalı parayı zaten kazanıyorsun. Ben sipariş vermiş olsam ve böyle bir yazı bana gelse, anında iade ederim. 




Baris2424

Konu Sayısı: 6
Mesaj Sayısı: 28
3 yıl önce
Bunu yazan arkadaş sanırım beyazperde'den kendince özgünleştirmeye çalışmış. Lakin cümleler arasındaki kopukluk, karakterleri tanıtmadan konuya direk adapte etmesi ve birbirinden anlamsız cümlelerin peş peşe sıralanması. Çok yazık olmuş. 
Lakin; Eğer bu yazı sebebiyle mağdur olan kişi bana ulaşır ise, ücretsiz olarak telafi etmek isterim. Bizim gibi içerik üreticilerinin böyle kötü konular ile anılmasını istemem. 
@iyimakale eğer sizin de müsaadeniz olursa, bu mağduriyeti kim yaşadı ise gidermek isterim.
Zeyna

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 24
3 yıl önce
Esasında, yazar olmak isteyenlere 10 saatlik bir online kurs verildikten sonra onları gerekli imtihana tabi tutmak, sonra da onlardan en az 10 farklı konuda 500 kelimelik 10 özgün makale yazmalarını beklemek ve sonuca göre yazar alımı yapmak, site kalitesini arttırabilir. Yazılan bu makaleler de sitenin geliştirilmesi için satılıp değerlendirilebilir. 
ozkanakbb

Konu Sayısı: 2
Mesaj Sayısı: 11
3 yıl önce
Zeyna arkadaşa katılıyorum fakat bir konuda farklı düşünüyorum. Sorun yazar alımı yaparken örnek makale istemekte değil bence, yazar olmak isteyen kişi örnek makalesini dilediği kişiye yazdırıp site adminine gönderebilir ve yazar olarak görev alabilir. Bence asıl odaklanması gereken nokta yazar olduktan sonra ki makaleler ile ilgili olması lazım. Sitede haksız kazanç yapan yazar var mı yok mu orası meçhul, spin makaleler var mı orası meçhul, bence bu noktalara değinmekte fayda var. Puanı yüksek diye ahkam kesen yazarlar eminim ki bazı amatör yazarlardan daha da berbat durumda. Naçizane yorumum buyur fazlada laf kalabalığı etmeyim. 


















marmaris

Konu Sayısı: 2
Mesaj Sayısı: 10
3 yıl önce
Açıkçası buraya yorum yaparken yazdıklarımı defalarca sildim, yenisini yazdım. Diyecek pek bir şey bulamıyorum. Arkadaşlar gayet güzel açıklamışlar. Bu bir içerik olamaz. 7. sınıfa giden oğlum kompozisyon yazarken bile saçma cümleler kurmuyor. Tamam herkes yazamaz, kabul ediyorum. Ama bunu lütfen yazamayanlar kabul etsin. Bir kenara çekilin, yazmayın demiyorum; ama bunun için çabalayın, araştırın, kurslara katılın. Okuyun. Yalnızca kitap değil, gazete ve dergide okuyun. Geliştirin kendinizi. Eğer çalışırsanız ve uğraşırsanız emin olun sizde yazabilirsiniz. Ama bir anda bende yazıyorum demeyin. Yıllardır içerik yazarım, her defasında daha iyisini yapabilirmişim diyorum. Çünkü bunun sonu yok.
Bilginin sınırı yok. Lütfen önce okuyun, araştırın, eğitim alın, deneyin. Ama bir anda tamam bende yazarım demeyin. Belki bir gün gelecek ve mükemmel içerikler üreteceksiniz, ama bu gibi sıkıntılı durumlar nedeniyle platformlarda yer bulamayacaksınız. Bu kötülüğü ne kendinize ne de karşınızdakine yapmayın.
Serifetanc

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 3
3 yıl önce
İyimakale üzerinden yıllarca yazarlık yapmış biriyim. Dönem dönem bu sorunları yaşıyoruz, yaşamaya da devam ediyoruz. Sorunun çözümü için naçizane tavsiyelerim şunlardır: Siteye eklenen her sipariş ve hazır makale daha detaylı bir editör kontrolünden geçirilebilir. Yeni yazar olan arkadaşların yazılarındaki sorunları gidermek için alıcılarda görünen " Düzenleme işte" butonu oluşturulabilir. Yeni yazarların deneyim kazanabilmesi için makale yazmak ve içeriğin nasıl olması gerektiği ile ilgili eğitici video, görsel ya da blog paylaşımları yapılabilir. Yazılarda görülen sorunlar alıcılar tarafından olumsuz puan düşerek ve beğenmedim diyerek değil de şu kısımda bu hata var. Burada konu kopmuş gibi yorumlar yapması daha yapıcı olabilir. Son olarak en ağır yaptırım düzenleme yapıldığı halde halen yazıda büyük sorunlar varsa alıcıya parasının yarısı iade edilebilir.
Yanıt Yaz